Turunçgilli Levrek


Dünya ‘nın dört bir yanındaki denizlerde yaşayan levrek familyasına ait balıklar, özellikle akdeniz kıyısındaki ülkelerde revaçtadırlar. Bu tarifte balığın zengin lezzeti, turunçgiller ve zeytinyağı ile pekiştiriliyor.

Malzeme:

* 1 adet küçük greyfurt
* 1 adet portakal
* 1 adet limon
* 1 adet levrek, yaklaşık 1,35 kg ağırlığında, temizlenmiş ve pulları kazınmış
* 6 adet teze fesleğen dalı
* 6 adet taze dereotu dalı
* Çok amaçlı un, bulamak için
* 3 yemek kaşığı zeytinyağı
* 4-6 adet arpacık soğanı, ikiye bölünmüş
* 4 yemek kaşığı sek beyaz şarap
* 1 yemek kaşığı tereyağı
* Tuz ve çekilmiş karabiber

Hazırlanışı:

1- Fırını 190°C’ye ayarlayın. Greyfurtun, portakalın ve limonun kabuğunu soyun ve ince şeritler halinde uzunlamasına dilimleyip üzerlerini örtün.

2- Meyvelerin beyaz süngerimsi dokularını soyup atın. Sızan suyu saklayın. Keskin bir bıçakla portakal ve greyfurtu dilimlerini kesin ve süslemek için ayırın. Limonu kalın dilimler halinde kesin.

3- Balıkların içini ve dışını kağıt havluyla kurutup tuz, biber serpin. Keskin bir bıçakla her yüzlerine üçer adet kesik atın.

4- Birkaç fesleğen ve dereotu dalını kenara ayırarak, kalanları, limon dilimleri ve turunçgil şeritlerinin yarısı ile birlikte balıkların içini doldurun.

5- Balıklara hafifçe un serpin. Balıkların sığacağı genişlikte bir rosto tavasında veya ısıya dayanıklı bir güveçte 2 yemek kaşığı / 30 ml zeytinyağını kızdırın. Balıkları ilave edipderilerinin bir yüzü çıtır çıtır olana ve esmerleşene kadar 1 dakika pişirin. İkiye bölünmüş arpacık soğanlarını ekleyin.

6- Rosto tavasını veya güveci 15 dakika boyunca fırınlayın.

7- Rosto tavasını veya güveç tavasını fırından alarak balıkları özenle çevirin. Kalan zeytinyağını üzerlerine serperek fırına geri koyun ve 10-15 dakika daha balıkların bütün etleri donuklaşana kadar pişirin.

8- Balıkları dikkatlice ısıtılmış servis tabaklarına aktarıp karınlarındaki iç malzemesini çıkararak atın ve sıcak bekletin.

9- Tavada kalan yağı dökerek 2-3 yemek kaşığı meyvelerden sızan suyu ve şarabı ekleyip yüksek ateşte karıştırarak kaynama noktasına getirin. Kalan turunçgil kabuklarını ve şeritlerini ilave edip 2-3 dk kaynatın, ardından tereyağını çırparak ekleyin. Balıkların etrafına sosu ve arpacık soğanlarını ekleyin. Portakal, greyfurt dilimleri, fesleğen ve dereotu

Turunçgilli Levrek Turunçgilli Levrek Reviewed by Radical Media on Ocak 01, 2014 Rating: 5
Blogger tarafından desteklenmektedir.